Έρπης ζωστήρ

Κατηγορίες

Ημερομηνία

Έρπης-ζωστήρ-ΣΜΝ-παθολόγος-έρπητας-κονδυλώματα-hpv-vzv

Πρόκειται για νόσο που οφείλεται σε αναζωπύρωση του ιού ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών και μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη (ανεμευλογιά) παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα αισθητικά γάγγλια. Η κλινική εικόνα του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνει την εμφάνιση εξανθήματος με κατανομή ενός ή δύο συνεχόμενων δερμοτομίων. Συχνά συνυπάρχει έντονο άλγος και παραισθησίες τοπικά.

Ένα μικρό σχετικά ποσοστό των ατόμων που προσβάλλονται από έρπητα ζωστήρα εμφανίζουν άλγος και παραισθησία στα προσβεβλημένα δερμοτόμια το οποίο εμμένει για αρκετές εβδομάδες (μεθερπητική νευραλγία). Σε ποσοστό μικρότερο του 20% των ασθενών με εξάνθημα, εμφανίζονται συστηματικά συμπτώματα πχ κεφαλαλγία, πυρετός, κόπωση.

Ο ιός της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα μεταδίδεται με άμεση επαφή, αερογενώς ή με σταγονίδια ή εκκρίσεις εκ του αναπνευστικού συστήματος ασθενών ή εκκρίσεις από τις δερματικές βλάβες ασθενών με ανεμευλογία/ έρπητα ζωστήρα καθώς επίσης και με έμμεση επαφή μέσω αντικειμένων μολυσμένων από εκκρίσεις βλεννογόνων ή δερματικών βλαβών ασθενών. Η ανεμευλογιά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ενώ ο έρπης ζωστήρ χαρακτηρίζεται ως νόσος μειωμένης μεταδοτικότητας.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου για έρπητα ζωστήρα αποτελούν η ηλικία και η υποκείμενη ανοσοανεπάρκεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τυπική κλινική εικόνα είναι αρκετή για να τεθεί η διάγνωση του έρπητα ζωστήρα. Στις περιπτώσεις άτυπης εικόνας είναι δυνατή η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου. Όσον αφορά στις επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα, αυτές περιλαμβάνουν τη μεθερπητική νευραλγία και σπανιότερα νευρολογικές ή άλλες επιπλοκές.