Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου

Κατηγορίες

Ημερομηνία

Μαρούσι Φρόσω Κωνσταντίνου Παθολόγος Εμβολιασμός εμβολιασμοί εμβόλιο πνευμονιοκόκκου προληπτική ιατρική

Τα εμβόλια έναντι πνευμονιοκόκκου είναι δύο ειδών: το συζευγμένο (PCV13) και το πολυσακχαριδικό (PPSV23). Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν και τα δύο είδη εμβολίου, αρχικά το PVC13 και μετά από ένα έτος το PPSV23. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί το PPSV23, ακολουθεί το PCV13 ένα έτος αργότερα.

Τα άτομα ηλικίας 19-64 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (χρόνια καρδιοπάθεια πλην αρτηριακής υπέρτασης, χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, αλκοολισμός, καπνιστές) επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν και τα δύο είδη εμβολίου, αρχικά μία δόση PVC13 και μετά από ένα έτος μία δόση PPSV23.

Τα άτομα ηλικίας 19-64 ετών με ανοσοανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, λευχαιμία, λέμφωμα, γενικευμένη κακοήθεια, ανοσοκαταστολή λόγω χορηγούμενης θεραπείας, μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα ή ασπληνία πρέπει να λαμβάνουν και τα δύο είδη πνευμονιοκοκκικών εμβολίων, αρχικά μία δόση PCV13 και ακολούθως, τουλάχιστον 8 εβδομάδες αργότερα, μία δόση PPSV23. Εφόσον έχει προηγηθεί το PPSV23, ακολουθεί το PCV13 ένα έτος αργότερα. Στη συνέχεια γίνεται επανάληψη μόνο του PPSV23, τουλάχιστον 5 έτη μετά την πρώτη δόση αυτού.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τον γιατρό σας.